ana_sayfa
FAALİYETLER
Yazılı Soru Önergeleri
Genel Kurul Soruları
Kanun Teklifleri
Sözlü Soru Önergeleri
Makalelerim
Genel Kurul Konuşmaları
Yazılı S.Ö.(Cevaplanan)
Meclis Araştırma Önergeleri
Yazl S..(Cevaplanan) > Akçatekir beldesinde Mera vasfı nedeniyle iptali istenen tapulara ilişkin

Yazılı Soru Önergesinin Metni


25/02/2008


TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA


Aşağıdaki sorularımın Maliye Bakanı Sayın Kemal Unakıtan tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını; Anayasa’nın 98 ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince saygılarımla talep ederim.

Yılmaz TANKUT
MHP Adana Milletvekili




Ülkemizin pek çok bölgesinde ve özellikle Adana’mızın Pozantı ilçesine bağlı Akçatekir beldesinde yaşanan ve binlerce vatandaşımızı mağdur eden önemli bir sorun yıllardır çözümlenmiş değildir. Yaz aylarında Çukurova’nın yakıcı sıcağından kurtulmak için tercih edilen ve aynı mevsimde 200 bine yaklaşan nüfusun ikamet ettiği beldede, devletin daha önce vatandaşına verdiği yaklaşık 12 bin tapunun iptali için Hükümetiniz döneminde Hazine adına dava açılmıştır. Daha binlerce vatandaşımız da benzer davalar açılmasının korkusu içindedir.

Davalar hala sürmektedir. Bu süre içinde binlerce vatandaşımız, kendisini müdafaa edecek avukat ücreti bile bulamazken; mahkemelere, bilirkişi hizmeti ve değişik giderler için 200 ile 2 bin YTL arasında ücretler ödemek zorunda kalmışlardır. Yine konuya taraf adli ve diğer kamu kurumlarımızın ve vatandaşlarımızın zamanları heba olmaya devam etmektedir.

Vatandaşımızı devletine küstüren, güvenini sarsan bu uygulama sürecinde; 3 Haziran 2006 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Mera Kanunu çıkartılmıştır. Bu kanuna göre, iptali istenen tapulu yerlerin rayiç bedelleri ile Emlak Vergisinin toplamının yarısına tekabül eden ücreti ödemek suretiyle açılan davalar düşebilecektir. Şimdi halen oluşturulan komisyonlarca rayiç bedellerin tespiti için çalışmalar yapılmaktadır.


Bu bilgiler çerçevesinde;
1- Devlet vatandaşı için vardır. Devlet, vatandaşının işini zorlaştırmaz, kolaylaştırır ve güvenini, inancını sarsacak uygulamalara girmez. Devlette devamlılık esastır. Bu ilkelere inanıyor, katılıyor musunuz?
2-Eğer inanıyorsanız, vatandaşımıza dedesinden, babasından kalan ya da zilliyet yoluyla verilen tapuları neden iptal etme yoluna gidilmiştir?
3-Vatandaşımızın, ikamet ettiği mülkü ikinci kez yeniden satın almaya zorlanması sizi rahatsız etmiyor mu?
4-Rahatsız ediyorsa bu meselenin çözümü için Akçatekir ve benzer yerlerdeki tapu iptal davalarını üyesi bulunduğunuz Bakanlar Kurulunda gündeme getirmeyi düşünüyor musunuz?
5-Devletimizi ve vatandaşımızı meşgul eden, zamanını çalan, gereksiz masraflara yol açan bu uygulamanın getirdiği yükü/sorunu ortadan kaldırma konusunda başka neler yapmayı düşünüyorsunuz?
6-Sorunun çözümüne yönelik olarak çıkardığınızı savunduğunuz Mera Kanunu marifetiyle vatandaştan almayı düşündüğünüz paralarla, yükselen cari açığın bir ilgisi var mıdır?

,,